VCA

vca opleidingen

Veilige werkomgeving en -omstandigheden zijn belangrijk voor iedereen, zowel voorwerknemers als tijdelijke arbeidskrachten (uitzendkrachten en aannemers). Om bedrijven die diensten verlenen aan de petrochemische industrie te beoordelen en te certificeren op hun veilige werkwijze ontwikkelde de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) VCA, wat VGM Checklist Aannemers (VGM = Veiligheid Gezondheid en Milieu) betekent. In feite is VCA meer dan een checklist. Het is een veelzijdig en compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven objectief en structureel worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem.

Inmiddels wordt het VCA systeem gebruikt in allerlei sectoren van de industrie :

  • bouwkundige werkzaamheden
  • elektrotechniek en procesbesturing : bijvoorbeeld onderhoud van procesbesturingssystemen en elektrische systemen.
  • werktuigbouwkundige activiteiten : bijvoorbeeld constructie en onderhoudswerkzaamheden.
  • overige technische diensten, bijvoorbeeld isolatie (verwijderen/aanbrengen), steigerbouw, industriële stellingbouw, industrieel reinigen, stralen/conserveren/schilderen, verticaal transport, horizontaal transport, hefwerktuigen, brand- en mangatwachten, inspectiewerkzaamheden (röntgen etc.) enz.

Met een VCA certificaat kunt u aantonen dat uw bedrijf op een groot aantal punten voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Hiermee wordt dus voorkomen dat de opdrachtgever en de aannemer diverse acties moeten ondernemen ter waarborg van de veiligheid, gezondheid en milieu, aangezien dit allemaal al van te voren is geregeld.
Eén van de eisen vermeldt dat uw operationele medewerkers in het bezit dienen te zijn van een geldig VCA diploma

Er zijn twee verschillende verschillende cursussen beschikbaar voor het behalen van het VCA diploma: B VCA (basisveiligheid VCA), een training gericht op de operationele medewerkers van een bedrijf, en VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden), een cursus bedoeld voor operationeel leidinggevenden.

Na het volgen van de VCA cursus dient examen gedaan te worden, en bij een positief resultaat ontvangt je het VCA certificaat.
Een persoon in het bezit van een VCA diploma laat zien dat hij/zij serieus is omtrent veiligheid, milieu en gezondheid !

Ben je al voldoende voorbereid, dan kan je er ook voor kiezen om alleen een examen af te leggen.
Wil je op je eigen tempo het cursusboek doornemen, kies dan voor een lesboek + examen.

Contactgegevens

Telefoon: 078-6144649
Email: contactformulier
Facebook: Komparo
Twitter: Komparo
KvK: 58916407

Komparo Training&Opleiding
't Bouwhuys,
M.H. Trompweg 229,
3317BS Dordrecht

logo